Przepisy

Tłusty czwartek i ostatki – Sposób na bakaliowego pączka

Tłusty czwartek i ostatki – Sposób na bakaliowego pączka
Informacja prasowa Warszawa, 21 lutego Sposób na bakaliowego pączka Karnawał tradycyjnie żegnamy hucznie i koniecznie na słodko. Tłusty czwartek i ostatki to dni, w których

Informacja prasowa
Warszawa, 21 lutego

Sposób na bakaliowego pączka

Karnawał tradycyjnie żegnamy hucznie i koniecznie na słodko. Tłusty czwartek i ostatki to dni, w których bez wyrzutów sumienia sięgamy po pączki, a na naszych stołach królują już nie tylko te z tradycyjnym nadzieniem, ale też prawdzie karnawałowe wariacje.

Najbardziej tradycyjne pączki, to te smażone w głębokim tłuszczu i nadziewane konfiturą różaną. O ich doskonałości ma świadczyć idealny kształt i jasna obwódka. Według zwyczaju, powinny być słodkie, a każdy z nas powinien tego dnia sięgnąć po przynajmniej jednego pączka, aby zapewnić sobie szczęście i powodzenie na cały najbliższy rok. Zasada jest jedna – im więcej zjemy tego dnia, tym lepiej!

Już przed wiekami starano się kierować tą zasadą, a ponieważ miało być też słodko i smacznie, to do pieczenia pączków podchodzono z największą starannością. Na przełomie XVII i XVIII wieku cukiernicy prześcigali się w wymyślaniu receptur na najlepsze ciasto oraz doskonałe nadzienie. Podobno, najsmaczniejsze pączki, warszawscy cukiernicy dostarczali w czasie karnawału na słynne obiady czwartkowe organizowane przez króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Pączki wypiekali z największą starannością, dodając do nich nadzienia w postaci różanej konfitury lub marcepanu. Aby jeszcze bardziej podkreślić ich smak, gotowe pączki lukrowano i posypywano bakaliami. Dziś najczęściej kupujemy pączki w sprawdzonych cukierniach, ale w ten szczególny dzień w roku, warto pokusić się o przygotowanie domowych pączków z ulubionym nadzieniem. Tradycyjnym przepisom możemy nadać wyszukanego charakteru, nadziewając pączki konfiturą z suszonej żurawiny lub lekko pikantnym sosem ze Złotych owoców. Gwarantujemy, będzie pysznie i kolorowo!

Pączki z konfiturą z suszonej żurawiny

Składniki:
• 250 ml mleka
• 14 g suchych drożdży
• 3 łyżki cukru

• 500 g mąki pszennej tortowej
• 200 g Żurawiny Całe Owoce Bakalland
• 2 szklanki soku pomarańczowego
• szczypta soli
• 5 g cukru wanilinowego
• 1 jajko
• 4 żółtka
• 50 g masła
• 2 łyżki spirytusu
• Cukier puder do posypania

A to już wiesz?  Lekkie przysmaki na lato

W rondelku podgrzewamy mleko. Przelewamy je do miski, dodajemy drożdże, 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę cukru. Mieszamy i wstawiamy miskę do garnka z ciepłą wodą. Odstawiamy na ok. 15 minut. W tym czasie przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy szczyptę soli i cukier wanilinowy. Dodajemy wyrośnięte drożdże, wszystko mieszamy. Jajko i żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą pianę, dodajemy do wszystkich zmieszanych produktów. Następnie dokładnie wyrabiamy ciasto. Do gotowego ciasta dodajemy roztopione i wystudzone masło oraz spirytus. Zagniatamy dokładnie ciasto, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Przykrywamy lnianą ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż masa znacznie zwiększy swoją objętość. W tym czasie zalewamy żurawinę sokiem pomarańczowym. Odstawiamy na 15 minut, następnie dodajemy pół szklanki wody i gotujemy wszystko na małym ogniu przez ok. 20 minut. Po ugotowaniu miksujemy blenderem, odstawiamy do wystudzenia. Gotowe, wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko posypaną mąką stolnicę i wygniatamy przez ok. 3 minuty. Wałkujemy na nieduży placek i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Czynność w razie potrzeby powtarzamy. Wycięte krążki rozkładamy na stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy w dłoni i w środek kładziemy łyżeczkę dżemu żurawinowego. Zlepiamy boki i formujemy kulkę. Rozgrzewamy olej i wkładamy do niego wyrośnięte pączki. Smażymy ok. 2 minuty z każdej strony. Pączki posypujemy cukrem pudrem.

Pączki z nadzieniem ze Złotych owoców i odrobiną chilli

Składniki:
• 500 g mąki pszennej chlebowej
• 1 szklanka mleka
• 4 żółtka
• 1 jajko
• 50 g drobnego cukru
• 3 łyżki oleju słonecznikowego
• 1 łyżka wódki
• 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
• 120 g Złotych Owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
• 100 ml soku pomarańczowego
• cukier
• szczypta chilli
• Cukier puder do posypania

Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy pozostałe suche składniki: cukier i sól. Następnie dodajemy żółtka. W gorącym mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy je do masy. Wlewamy roztopione masło, całość mieszamy i wyrabiamy za pomocą miksera. Gotowe ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Złote owoce moczymy wcześniej przez godzinę w soku pomarańczowym. Następnie całość przekładamy na patelnię. Dodajemy cukier, czekamy aż sok odparuje, a cukier się skarmelizuje, dodajemy szczyptę chilli. Odstawiamy do wystygnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy kuleczki. Układamy na stolnicy, przykrywamy szmatką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy w dłoni i w środek kładziemy łyżeczkę dżemu żurawinowego. Zlepiamy boki i formujemy kulkę. Następnie uformowane kulki smażymy w nagrzanym oleju. Po usmażeniu, pączki przekładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia tłuszczu. Odstawiamy do wystygnięcia, posypujemy cukrem pudrem.

A to już wiesz?  Pączki z serka homogenizowanego i mascarpone - koniecznie wypróbuj na Tłusty Czwartek

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy