Biznes Handel

IKEA i Wola Park wspólnie dla planety

IKEA i Wola Park wspólnie dla planety
Naczynia należy myć po ich ostygnięciu, sól do gotowanej żywności powinno się wsypać dopiero, gdy zawartość naczynia będzie gorąca, a noże trzeba regularnie ostrzyć – to tylko kilka rad jak dbać o domowe przedmioty, by służyły jak

Data publikacji: 2020-02-05
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: IKEA i Wola Park wspólnie dla planety
Kategoria: BIZNES Handel

Naczynia należy myć po ich ostygnięciu, sól do gotowanej żywności powinno się wsypać dopiero, gdy zawartość naczynia będzie gorąca, a noże trzeba regularnie ostrzyć – to tylko kilka rad jak dbać o domowe przedmioty, by służyły jak najdłużej.

Naczynia należy myć po ich ostygnięciu, sól do gotowanej żywności powinno się wsypać dopiero, gdy zawartość naczynia będzie gorąca, a noże trzeba regularnie ostrzyć – to tylko kilka rad jak dbać o domowe przedmioty, by służyły jak najdłużej. IKEA i Wola Park łączą siły, aby wspólnie popularyzować życie w stylu less waste. Chcą przekonać klientów, że istnieje wiele prostych sposobów, dzięki którym unikną marnotrawstwa i wyrzucania przedmiotów. W ramach współpracy IKEA i Wola Park zapraszają na wystawę „Na dłużej” oraz cykl warsztatów „MaMY zielone pojęcie”.

Zasoby Ziemi kurczą się, a wysypiska śmieci zapełniają się w zastraszającym tempie. Zużywamy i wyrzucamy coraz więcej. Powodów, dla których pozbywamy się przedmiotów codziennego użytku, jest wiele. Jednym z nich jest nieprawidłowe użytkowanie i niewłaściwe dbanie o posiadane rzeczy. W badaniu IKEA „Climate Action Research 2019” 21 proc. badanych zadeklarowało, że zawsze, zanim kupią nowy produkt, starają się naprawić ten dotychczasowy. Dlatego tak istotne jest dzielenie się dobrymi praktykami, które mogą realnie ograniczyć wyrzucanie kolejnych produktów, a tym samym wpłynąć na popularyzację przyjaznego planecie stylu życia. IKEA podkreśla, że małe zmiany mają ogromne znaczenie i zaprasza do dbania o meble oraz akcesoria, które mamy w swoich domach.

– Z jednej strony z badań, które prowadzi IKEA wynika, że ludzie na całym świecie coraz gorzej czują się, kiedy marnotrawią czy wyrzucają przedmioty. Z drugiej, wnioski z serii wywiadów przeprowadzonych w Warszawie są jednoznaczne – przechowujemy w swoich domach mnóstwo rzeczy, których już nie używamy. Często nie korzystamy z nich, ponieważ nie wyglądają już tak atrakcyjne lub nie funkcjonują, jak na początku. Jest na to kilka recept. Podstawowa to zapobieganie, czyli użytkowanie z odpowiednią dbałością, dzięki czemu rzeczy posłużą nam dłużej. W IKEA zdajemy sobie sprawę, że nie wszyscy wiedzą, jak prawidłowo zadbać o różne przedmioty i potrzebują jasnych wskazówek. Wspólnie z Wola Parkiem postanowiliśmy pomóc klientom i podzielić się z nimi naszymi sprawdzonymi sposobami – mówi Agata Czachórska, kierowniczka projektu Circular IKEA, IKEA Retail w Polsce.

A to już wiesz?  Wartość e-handlu transgranicznego osiągnie wartość 900 mld dolarów do 2020 roku

Garść rad jak dbać o domowy sprzęt

W odpowiedzi na te badania, specjaliści IKEA proponują szereg praktycznych i nieskomplikowanych rozwiązań, dzięki którym produkty dłużej pozostaną w dobrej kondycji. Jedną ze wskazówek jest obracanie materaca co sześć miesięcy w poziomie o 180° (głowa-stopy). Zapewnia to bardziej równomierne zużycie oraz pomaga przedłużyć jego żywotność. Warto również stosować ochraniacz, który zabezpieczy materac przed brudem, kurzem i rozlanymi płynami. Istotne jest także regularne wietrzenie poduszek i kołder, aby uniknąć wilgoci i zachować świeżość na dłużej, bez konieczności prania.

Z pozoru drobne czynności mają największe znaczenie. Dobrym zwyczajem jest regularne dokręcanie zawiasów w szafach i szafkach, a także połączeń montażowych w meblach. Dzięki temu będą służyły dłużej. Pozwoli to także uniknąć niedomykania się lub odstawania drzwiczek. Ponadto dzięki przymocowaniu szafy czy regału do ściany zabezpiecza się ich obudowy.

Równie sprawnie można przedłużyć trwałość naczyń i akcesoriów kuchennych. Aby zapobiec plamom z soli we wnętrzu naczyń, należy zaczekać z dodaniem soli do zawartości metalowego garnka czy rondla aż zawartość naczynia zacznie się gotować. W przypadku garnków i patelni warto pamiętać, aby przed myciem naczynie wystygło. Pozwoli to podstawie odzyskać jej pierwotny kształt i zapobiegnie odkształceniom. Ważne jest także aby nie podgrzewać pustego naczynia żaroodpornego ani nie dolewać wówczas do niego zimnych płynów. Układając patelnie jedna na drugiej w kuchennej szafce, warto pomiędzy nie włożyć tekstylne przekładki, które chronią przed zarysowaniami podczas przechowywania.

Kolejne porady dotyczą bambusowych i drewnianych desek. Przed pierwszym użyciem powinny zostać zabezpieczone olejem roślinnym, woskiem lub innym olejem nadającym się do kontaktu z żywnością. Po jednokrotnym naolejeniu należy odczekać 24 godziny i powtórzyć czynność. Następnie warto regularnie od czasu do czasu zabezpieczać deski w ten sposób. Zapobiegnie to wchłanianiu wilgoci i zabrudzeń w głąb drewna. Deski drewniane i bambusowe należy myć ręcznie oraz nie zostawiać ich długo zanurzonych w wodzie, gdyż powoduje to wypaczenie drewna. Powierzchnię deski można odświeżyć, szlifując ją papierem ściernym i zabezpieczając ponownie olejem.

A to już wiesz?  Nowoczesny sklep w 2016 roku

O noże także należy dbać regularnie poprzez ostrzenie ich średnio raz w tygodniu. Warto również pamiętać o tym, by używać ostrzałki, która jest wykonana z materiału twardszego niż stal ostrza. Może to być np. ostrzałka ceramiczna lub kamienna. Po długotrwałym używaniu bez regularnego ostrzenia, konieczne może okazać się ostrzenie w punkcie profesjonalnego ostrzenia noży, aby przywrócić im pierwotną ostrość.

Warsztaty „MaMY zielone pojęcie” na rzecz promowania idei zero waste

W duchu eko Wola Park zaprasza na kontynuację warsztatów z cyklu „MaMY zielone pojęcie”. Wydarzenia dotyczące tematyki zero waste będą organizowane na terenie galerii. Pierwsze spotkanie odbędzie się w sobotę, 8 lutego, a do grona partnerów tegorocznej edycji spotkań dołączyła IKEA.

– Podstawą strategii działania Wola Parku jest poszanowanie klimatu oraz zdrowe i zrównoważone życie. Są to dla nas szczególnie ważne wartości, które regularnie wplatamy w nasze działania. Właśnie dlatego w ubiegłym roku zdecydowaliśmy się na organizację warsztatów „MaMY zielone pojęcie”. Spotkania z tej serii są szansą na pozyskanie i poszerzenie swojej wiedzy z zakresu ekologii. Wierzymy, że zajęcia pomogą uczestnikom wypracować zdrowe nawyki i będą źródłem dalszych inspiracji – mówi Kamila Popławska-Bernatowicz, Customer Experience Leader Wola Parku.

„Na dłużej” – obrazy podpowiedzą jak dbać o meble i wyposażenie domu

Kolejną inicjatywą IKEA i Wola Parku jest współorganizacja wystawy zatytułowanej „Na dłużej”. Polska artystka Ewelina Sośniak przygotowała 7 obrazów i jeden obiekt, które przedstawiają wybrane sposoby dbania o meble i akcesoria domowe. Wernisaż wystawy odbył się na przełomie listopada i grudnia 2019 roku w Kuchni Spotkań IKEA, a od środy, 5 lutego do soboty, 29 lutego kolekcję dzieł będzie można obejrzeć w Wola Parku. Obrazy, przekazane Polskiemu Stowarzyszeniu Zero Waste, będą przedmiotem aukcji charytatywnej, która ruszy już 6 lutego na platformie Charytatywni Allegro. Zebrane środki Stowarzyszenie przeznaczy na organizację kawiarenek naprawczych, z których pierwsza odbędzie się 7 marca w Centrum Kreatywności Targowa w Warszawie.

A to już wiesz?  Światowa turystyka na Targach TT Warsaw 2019

– Jako jeden z partnerów projektu “Na dłużej” chcemy zwrócić uwagę, jak ważne jest dbanie o produkty, które już mamy w swoich domach. Wierzymy, że dzięki temu przyczynimy się do zmiany świadomości społecznej dotyczącej zasobów naturalnych i promocji bezodpadowego stylu życia – komentuje Agnieszka Sadowska-Konczal, członek zarządu Polskiego Stowarzyszenia Zero Waste i dodaje – Podpowiadamy, jak w łatwy sposób zadbać o meble i akcesoria, a tym samym jak zrobić mały krok w trosce o nasz największy dom – planetę.

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
IKEA i Wola Park wspólnie dla planety BIZNES, Handel - Naczynia należy myć po ich ostygnięciu, sól do gotowanej żywności powinno się wsypać dopiero, gdy zawartość naczynia będzie gorąca, a noże trzeba regularnie ostrzyć – to tylko kilka rad jak dbać o domowe przedmioty, by służyły jak najdłużej.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy